De Boekenhoek: lenen en een luisterend oor dichtbij

Featured Video Play Icon

Toen 20 jaar geleden de Bibliobus uit Diessen verdween, nam Tonnie Kemmere het initiatief om een seniorenbibliotheek te beginnen. Het begon met één boekenplank, maar nu – 20 jaar later – is ‘De Boekenhoek’ een plek geworden met een collectie van 600 boeken, die gerund wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers. Inwoners kunnen er niet alleen een boek lenen, maar ook een kop koffie drinken en een praatje te maken. Tonnie: “Onze boeken zijn niet het voornaamste. Het draait om het binden, het praten, mensen een gevoel van eigenwaarde geven.”

De Boekenhoek telt 59 leden die in 2018 samen 4.685 boeken hebben gelezen, wat neerkomt op bijna 80 boeken per persoon. Trees Smetsers  is het langst lid, maar liefst 19 jaar. En op haar 89-jarige leeftijd komt ze nog steeds trouw om de 2/3 weken haar boeken inwisselen. Trees: “Ik vind het fijn dat het hier is, want als ik naar Hilvarenbeek moet, moet ik altijd iemand hebben voor vervoer. Deze plek kan ik nog net met mijn rollator halen. Als deze plek er niet was zou ik niet meer naar de Bibliotheek gaan.” Maar Trees komt niet alleen voor de boeken. “Het is gezellig om hier even te zijn ‘s middags. Lekker kopje koffie thee of koffie en even met de mensen samen buurten en vertellen. Ja, dat vind ik wel belangrijk.”

De Boekenhoek in de Willibrordus-school in Diessen is iedere donderdagmiddag geopend  (14.00 tot 15.00 uur). Ook in de gemeente Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk hebben we extra uitleenpunten zoals De Boekenhoek, voor bewoners en omwonenden van woonzorgcentra die niet in staat zijn om zelf naar de Bibliotheek te komen (meer info).