De Boeken Bezorgservice brengt de Bibliotheek bij mensen thuis

Nu iedereen door de coronamaatregelen zo veel mogelijk thuis moet blijven, zien de dagen er anders uit. Wie digitaal vaardig is, kan vanuit huis nog volop appen, videobellen en lezen, bijvoorbeeld via de online Bibliotheek of de ThuisBieb-app. Maar niet iedereen is zo handig met een computer of smartphone. Juist voor deze groep heeft de Bibliotheek Midden-Brabant de Boeken Bezorgservice opgezet. Medewerkers van de Bibliotheek Midden-Brabant bezorgen gratis boeken aan huis bij senioren van 70+. “Dankzij de boeken van de Bibliotheek duren mijn dagen niet meer zo lang.”

Otto Janssen is accountmanager bij de Bibliotheek Midden-Brabant en een van de drijvende krachten achter de bezorgservice. “Ik kan de Boeken Bezorgservice zeer geslaagd noemen; veel senioren keken erg uit naar een stapel goede boeken. De eerste dagen stond de telefoon dan ook roodgloeiend. Inmiddels hebben we goed onze draai gevonden. Als mensen zich aanmelden krijgen ze iedere 3/4/5 of 6 weken een boekenpakket van maximaal 5 boeken thuis.” Lachend: “Er zijn veellezers voor wie zelfs dit te weinig is.”

Hoe werkt zo’n bezorgservice precies? Otto: “Er zitten iedere dag twee mensen klaar om de nieuwe aanmeldingen aan te nemen. Zij houden dan telefonisch een gesprekje met de klant en vragen wat voor een soort boeken ze graag lezen én welke schrijvers favoriet zijn. Deze informatie zetten zij vervolgens door naar de bibliotheekvestigingen. De collega’s daar stellen op basis hiervan een boekenpakket samen. Vervolgens worden deze met de auto of de fiets naar onze klanten thuis gebracht en later ook weer opgehaald.” Veiligheid staat bij de Boeken Bezorgservice voorop. Er wordt alles aan gedaan om het proces zo veilig mogelijk te laten verlopen. De Bibliotheek volgt dan ook de richtlijnen van het RIVM en bezorgt ‘contactloos’.

Het belang van de Boeken Bezorgservice

Otto: “Mensen van 70+ zijn de meest kwetsbare groep. Ze moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Kinderen en kleinkinderen mogen niet meer op bezoek komen, een kopje koffie buiten de deur kan niet meer en ook een bezoekje aan de Bibliotheek zit er even niet in. Als lezen een van je grootste hobby’s is en je niet overweg kunt met een e-reader of iPad dan duren de dagen extra lang. Een stapel goede boeken kan dan helpen even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. We merken dat mensen de Bibliotheek écht missen. Dan is zo’n Boeken Bezorgservice een uitkomst. Zo hebben wij als Bibliotheek ook in deze bijzondere tijd blijvende aandacht voor kwetsbare groepen.”

“De reacties van onze klanten zijn 9 van de 10 keer dan ook erg positief.” zegt Otto. “Ze vinden het een geweldige service en zijn ook blij dat we overal zo goed over hebben nagedacht. Daarnaast vinden ze het ook leuk om verrast te worden. Zo lezen mensen toch ook weer een keer iets anders. En als een klant niet zo tevreden is, mag diegene gewoon even bellen. Dan zetten we in het dossier dat toch een iets andere soort boeken wenselijk is en dan houden we daar de volgende keer rekening mee.”

Klant aan het woord

Een van de gebruikers van de bezorgservice is Jacqueline van Goor-Ernest (80 jaar). Normaal is ze iedere week in de Bibliotheek LocHal te vinden om een nieuw stapeltje boeken te halen. Streekromans zijn haar favoriet en dan het liefst de grootlettervariant. “Ik mis de Bibliotheek enorm. Ik vind het dan ook geweldig, écht geweldig, dat dit initiatief er is. Anders zat ik hier maar te zitten. Op een gegeven moment heb je alle kruiswoordpuzzels wel opgelost.

Ik keek dan ook reikhalzend uit naar mijn pakket, want de dagen duren inmiddels wel echt lang. En tot mijn verbazing waren het ook allemaal écht leuke boeken. Helemaal in mijn straatje. Ze hadden goed naar mijn wensen gekeken en er zat niet één boek bij wat ik al had gelezen. Dus ik was er erg blij mee. Ik kom nu mijn tijd wel door.”

Kennis delen met andere Bibliotheken

Om nog veel meer senioren blij te maken met een boek deelt de Bibliotheek Midden-Brabant graag haar kennis over de Boeken Bezorgservice. Otto: “Zo nu en dan heb je andere Bibliotheken aan de telefoon die ook aan de slag willen met een Bezorgservice. Dan zijn ze soms verbaasd dat ik mijn plan van aanpak zo doorstuur. Ik vind het juist belangrijk dat we dit soort kennis delen met onze collega-bibliotheken. Zo kunnen we als Bibliotheken van elkaar leren en zo snel mogelijk meerdere bezorgservices opzetten in het land. Ook wij hebben informatie ingewonnen bij andere Bibliotheken en dat is heel waardevol. Laten we de handen ineenslaan, zodat we zoveel mogelijk senioren in deze moeilijke tijden blij kunnen maken met een goed boek.”

Ben of ken je iemand van 70+ en wil je ook graag gebruik maken van de Boeken Bezorgservice? Bel dan tussen 09.30 en 12.00 uur van maandag t/m vrijdag naar 013 464 85 10. Houd hierbij je klantnummer/bibliotheekpas bij de hand.

Ben je jonger dan 70 jaar en wil je ook graag papieren boeken lenen? Meld je dan aan voor de Afhaalbieb. Je vraagt online een pakket aan via www.bibliotheekmb.nl/afhaalbieb en haalt het pakket op bij een van de Bibliotheken met een afhaalpunt.