Een cursus volgen bij de Bibliotheek: wat brengt je dat?

De Bibliotheek Midden-Brabant biedt een breed cursusaanbod: van talencursussen en creatieve cursussen tot cursussen op het gebied van digitale vaardigheden en lifestyle. Afgelopen jaar draaide de Bibliotheek daarnaast landelijk een proef met online cursussen: ieder bibliotheeklid kon er gratis twee volgen. Door cursussen aan te bieden, helpt de Bibliotheek leden hun talenten te ontwikkelen. Met drie cursisten blikken we terug op hun ervaringen: wat was voor hen de aanleiding om een cursus te gaan volgen, wat waren hun ervaringen en wat heeft de cursus hen gebracht?

Ilja Vreman volgt de taalcursus Spaans bij de Bibliotheek ‘t Sant in Tilburg:

“Ik ben stewardess en daardoor kom ik vaak in Zuid-Amerika. Als je dan een woordje Spaans kunt praten: da’s best handig. Je voelt je er veiliger door en mensen voelen zich ook eerder op hun gemak bij je.

Ik heb het er wel eens met collega’s over: veel van hen doen ook een taalcursus. Waarom een taalcursus bij de Bibliotheek, vragen ze me dan. Bij de universiteit bieden ze immers ook goede cursussen aan. Maar voor mij – met een drukke baan en een groot gezin – paste de cursus die gegeven werd in de Bibliotheek ‘t Sant perfect. Het niveau is goed, maar het tempo ligt iets lager dan bij een cursus via een talencentrum. Daardoor kan ik het goed combineren met mijn andere bezigheden.

Voor mij is het erg prettig om de cursus met een groep te volgen, in plaats van alleen. Dat geeft voor mij wel een stok achter de deur om de stof bij te houden. Je wil niet voor de anderen onderdoen. Het is sowieso een heel leuke groep mensen bij elkaar, dat motiveert. De docent blijft me uitdagen: ik kan mijn vragen bij haar kwijt en ze stimuleert me om steeds iets meer uit de oefeningen te halen. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik na het eerste jaar verder ben gegaan met de cursus!

Inmiddels zit ik dus in het tweede jaar, en ik word er nog steeds erg blij van. Het leukste vind ik dat ik wat ik heb geleerd, meteen toe kan passen. Ik kom nu bijvoorbeeld net terug van een vlucht uit Argentinië, en ik moest onze uitstappende passagiers bij de gate begeleiden. Mensen die niet vaak vliegen zijn dan soms wat nerveus: naar welke gate moet ik voor mijn overstap? Of: waar komt mijn bagage straks aan? Als je ze in hun eigen taal te woord kunt staan, dan geeft dat wat rust. Ik kan mijn passagiers zo beter helpen, en dat is fijn – zowel voor mij als voor hen.”

Ton Mak volgde de online cursussen ‘Digitale fotografie’ en ‘Android’:

“Toen ik op zoek ging naar informatie over digitale fotografie, kwam ik meteen de online cursus op het spoor. Het is heel prettig dat ik – ook digitaal – voor allerlei informatie bij de bieb terecht kan.
De cursus was makkelijk te doen: de teksten lazen lekker weg en ik ging er soepel doorheen. Oké, de diepgang had misschien wat groter mogen zijn, maar ik denk dat er bij mij nu meer dingen zijn blijven hangen. Juist omdat de cursus zo goed toegankelijk was. Het is nu een paar maanden geleden dat ik de cursus afrondde, en ik denk tijdens het fotograferen nog steeds regelmatig terug aan de tips die ik toen kreeg en de handigheidjes die ik heb geleerd.

Van de Android-cursus die ik ook online heb gevolgd, heb ik zelfs nog dagelijks profijt. Tijdens één van de oefeningen moest ik een app downloaden uit de PlayStore. Elke dag als ik mijn telefoon opstart, vertelt die specifieke app me wat me die dag allemaal te doen staat. Fantastisch, toch?

Onlangs raadde ik mijn dochter aan om een taalcursus Chinees te gaan doen via de Bibliotheek. Ze gaat komend jaar op wereldreis, zie je, dus een taal leren is dan nooit weg. Ook zij vindt het leren via de Online Bibliotheek gemakkelijk: op haar eigen tempo en op een tijdstip dat het voor haar uitkomt.”

Rene Jansen volgde de cursus ‘Stof tot schrijven’ bij de Bibliotheek ‘t Sant in Tilburg:

De cursus ‘Stof tot schrijven’ heeft mijn ‘denkraam’ verruimd. Ik werd – door de docent en door haar opdrachten – steeds geprikkeld om uit mijn comfortzone te stappen. Als communicatiemanager schrijf ik veel voor mijn werk, dagelijks zelfs. Maar dat zijn allemaal teksten waarin ik geen ruimte heb om creatief te zijn. In mijn vrije tijd doe ik dat heel anders: veel vrijer en met humor. Ik schrijf over van alles wat er in me opkomt: essaytjes, ingezonden brieven, noem maar op. De cursus ‘Stof tot schrijven’ kwam ik min of meer bij toeval tegen, maar ik ben vanaf de start enthousiast.

Voorbeelden van opdrachten tijdens de cursus? Bijvoorbeeld een sprookje afmaken, of een synoniemenketting vormen – best pittig!  Als ik er dan mee aan de slag ging, bleek het best mee te vallen. Dat vond ik natuurlijk wel leuk, dat ik dat dan toch voor elkaar krijg. Door zo’n oefening leer ik creatief te zijn en buiten mijn eigen, vaste kader te denken. De docent is sowieso erg kundig: er is wel wat theorie, maar we oefenen vooral veel. De opdrachten zijn steeds anders, ze past de opdrachten per les en zelfs per cursus aan.

Wat me het meest is bijgebleven aan de cursus is de uitspraak: ‘Kill your darlings’. Laat je stokpaardjes en je vaste maniertjes in teksten achterwege. Oftewel: doe het eens anders dan normaal. Ik ben creatiever geworden met taal en dat maakt het schrijven nog leuker voor mij. Ik heb de cursus zelfs twee keer gedaan, gewoon, uit enthousiasme. Ik kan het iedereen aanraden.”

Een volledig overzicht van onze cursussen vind je op onze website

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst