Online Boekproeverij voor docenten smaakt net zo inspirerend

Leesconsulent Geert Smeets zit klaar om online boekproeverij te geven aan team van vo-docenten

Normaal gesproken neemt leesconsulent Geert Smeets altijd stapels boeken mee naar de middelbare scholen die hij bezoekt voor een boekproeverij. ,,Dan stal ik ze zo uit dat de docenten bij binnenkomst meteen een boek kunnen pakken en doorbladeren. Dat is belangrijk. Zo gaan de boeken meteen voor ze leven.” Met de boekproeverij helpt hij docenten bij het kiezen van geschikte titels voor hun leerlingen. Door de noodgedwongen sluiting van de bibliotheken en scholen tijdens de eerste coronagolf in maart 2020, besloot hij over te stappen op een online proeverij. Dat smaakt naar meer.

 ,,Het was in het begin wel even zoeken hoe ik het het best kon aanpakken. Je wilt de docenten vooral enthousiast maken en voorkomen dat het een saaie online voordracht wordt”, zegt Smeets. ,,Ik had thuis nog oude schoenrekken en heb daar de boeken die ik wilde bespreken op uitgestald. Zo werd het toch een beetje sfeervol. Enige nadeel was dat de docenten de boeken dus niet zelf konden openslaan. Dat loste ik op door online extra veel fragmenten voor te lezen.”

Net zo spannend als een actiefilm

Ook tijdens de gewone (‘offline’) boekproeverijen leest Geert altijd een stuk voor. ,,Zo ervaren ze meteen hoe de tekst in elkaar zit. Dat een boek in het genre Young Adult bijvoorbeeld heel actief is geschreven, vergelijkbaar met een actiefilm. Veel mensen denken geheel ten onrechte dat die boeken minder diepgang hebben, omdat ze niet worden gerekend tot de literatuur voor volwassenen. Het zijn D-boeken en vormen daarmee juist een mooie brug tussen de jeugdboeken en de literatuur. Young Adult-boeken spreken jongeren bovendien enorm aan, omdat ze inspelen op hun belevingswereld en thema’s. Ze zijn vaak ook hartstikke spannend. Door de korte zinnetjes en snelle dialogen zit je meteen bam in het verhaal. Dat maakt het voor leerlingen natuurlijk een stuk aantrekkelijker om verder te lezen. En dat is wat je wil.”

Geert vindt het dan ook belangrijk dat de docenten hun leerlingen stapje voor stapje begeleiden van laagdrempelige boeken naar steeds een beetje moeilijker. ,,Er is niks mis mee om ze eerst Donald Duck te laten lezen, daarna een Suske en Wiske, vervolgens een graphic novel en dan geleidelijk de stap te maken naar een roman. Lezen moet je trainen.”

Up-to-date voor meer leesplezier

Geert Smeets verzorgt de proeverijen voor docenten in het voortgezet onderwijs nu al een paar jaar. ,,Ze vinden het vaak lastig om een geschikt boek te kiezen voor een leerling. Er is simpelweg zóveel keus en ze hebben vaak geen tijd om zelf up-to-date te blijven over de nieuwe titels die uitkomen.” Met de boekproeverijen laat hij zien wat er allemaal is verschenen en legt uit hoe docenten hun leerlingen met plezier aan het lezen kunnen krijgen.

,,Na de boeken van Thea Beckman is er nog zoveel meer moois verschenen, maar dat weet lang niet iedereen – ook niet alle docenten Nederlands. Ik wil ze graag laten ervaren hoe bijvoorbeeld  de boeken van Buddy Tegenbosch en Margje Woodrow geschikt zijn voor hun leerlingen.”

Docenten inspireren werkt ook online

Zijn eerste online boekproeverij verzorgde Geert voor Campus013, een grote vmbo-school in Tilburg. Leonne Janssen is daar een van de docenten Nederlands. ,,Het enthousiasme van Geert werkt heel aanstekelijk en hij weet zoveel over boeken voor jongeren. Online of offline maakt daarbij geen verschil. Hij laat ons kennismaken met nieuwe titels en houdt daarmee goed rekening met de doelgroep. Zo helpt hij ons om ook de minder leesvaardige leerlingen een geschikt boek aan te reiken. Hij laat ons zien dat er echt voor iedere leerling een boek te vinden is waarmee hij of zij ontdekt dat er door te lezen een wereld voor je opengaat.”

Een boekproeverij bij jou op school?

Begin januari 2021 ontwikkelde Geert samen met een collega ook een online boekproeverij voor onderbouwleerlingen. In een korte video (hieronder zie je een preview) laat hij hen op inspirerende wijze proeven van leuke, recente boeken. Als leerlingen de smaak te pakken, hebben kunnen ze direct gaan lezen: de ‘geproefde boeken’ blijven namelijk 8 weken op school.

Wil je als vo-docent meer weten over de mogelijkheden van een online of offline boekproeverij bij jou op school?
Kijk hier voor meer informatie. Of neem direct contact op met:

  • Dominique Janssen (productmanager voortgezet onderwijs voor de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg)
  • Ank Joosen (productmanager voortgezet onderwijs voor de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk)