B.O.E.K. Festival: Kennisdeling in een nieuw jasje

Het begint in Hilvarenbeek een jaarlijks terugkerende traditie te worden: het B.O.E.K. Festival. Net als bij de edities Oorlog & Vrijheid (2015) en Hilvarenbeek Digitaal (2016), draaide ook het B.O.E.K. Festival 2017 weer helemaal om Binden, Ontdekken, Ervaren en Kennis delen. Onder de noemer Hilvarenbeek NATUURlijk ontwikkelde de Bibliotheek samen met tal van vrijwilligers, lokale ondernemers en organisaties een gevarieerd programma rond het thema ‘natuur’. Wat maakt deze samenwerking uniek?

Mai van Limpt (de Bibliotheek Hilvarenbeek) en Emmanuel Naaijkens (Naaijkens journalistiek) zijn kartrekkers van het project. Zij bedenken het thema, zetten de lijnen uit en doen de bestuurlijke kant. Emmanuel: “De wijze waarop het nu gaat, bevalt prima. Het is mooi om te zien dat er een vaste kerngroep is ontstaan, met daar omheen Bekenaren die incidenteel hun medewerking willen verlenen.”

Lokale verhalen

Het werken met een thema draagt bij aan de zichtbaarheid bij het publiek. De bibliotheek organiseerde zelf ook tal van activiteiten, waaronder een lezing door kunsthistoricus Peter Thoben, voorlichting voor ouders en senioren, activiteiten voor kinderen en een natuurlijke samenwerking met het basisonderwijs. “Kennisoverdracht in een nieuw jasje”, aldus Emmanuel.

Het is een rol die past bij deze tijd, het ontsluiten van informatie en het stimuleren van kennisdeling. In Hilvarenbeek gebeurt dat bijvoorbeeld door het vastleggen van lokale verhalen op film. En soms door het plaatsen van een pop-up bibliotheek, zoals bij VVV Land van de Hilver.

Pop-Up bij de VVV

Gastcurator Carry Damen (VVV) vertelt dat de pop-up bibliotheek veel mensen aansprak. “De link met natuur is voor VVV Land van de Hilver heel belangrijk omdat toeristen en recreanten naar ons gebied komen om te genieten van de prachtige natuur. We hebben veel aanbod op het gebied van wandelen en fietsen. Daarnaast heeft de pop up bibliotheek natuurlijk ook gezorgd voor een prettige samenwerking tussen beide organisaties. Doordat we elkaar op deze manier hebben gevonden hebben we een mooie verbinding kunnen maken”.

Meer dan boeken

Natuurvlogger Roel Diepstraten maakte films over de verhalen die spelen in de gemeente Hilvarenbeek. “Mijn beeld van de Bibliotheek is zeker veranderd. Het was een fijne open samenwerking, waardoor ik het gevoel had dat de Bibliotheek midden in de samenleving staat en niet alleen een plek is voor boeken. Het zijn vooral de mensen, het persoonlijke contact, die dit teweeg brachten.”

De heemkundige kring verleende haar medewerking onder meer aan de vlogs over het Broekeling en over Papschot. Ook zetten zij natuurtochten uit naar historische vennen. Een prima samenwerking, volgens Kees Naaijkens: “De bibliotheek is gangmaker en bindt vele verenigingen, instanties en personen. Zonder de bibliotheek als initiator en motivator zal het Festival een zekere dood sterven. We moeten met z’n allen initiatieven bedenken om nog veel meer publiek te betrekken bij de activiteiten”.

Bibliotheek als verbinder

Ook Brigit Moonen (ondernemer en bestuurslid van de VVV) noemt de samenwerking prettig en duidelijk. Haar tip is door te gaan op deze weg: als verbinder is de bibliotheek duidelijk zichtbaar voor zowel de deelnemende partijen als voor de Hilvarenbeekse samenleving.

Brigit: “Als de bibliotheek er niet meer bij betrokken zou zijn, weet ik niet of het project door zou gaan. Nu is er een duidelijke kartrekker maar dan moet er dus iemand het initiatief gaan nemen en ik weet eerlijk gezegd niet of dat gaat lukken, hoe enthousiast de rest van het team ook is.”

Enthousiasme in de lokale gemeenschap

De scheidslijn tussen beroepskrachten en vrijwillige projectleden is dun. Roel: “Het festival wordt gedragen door veel vrijwilligers. Zonder de bibliotheek zou een grote drijfveer met kennis, contacten en betrokkenheid wegvallen. Hierin mag ik Mai van Limpt met al haar enthousiasme niet vergeten.” Mai: “Ik houd ervan om met mensen te praten en ik ken bij wijze van spreken iedereen in Hilvarenbeek. Werk is voor mij niet altijd werk hoor. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor de lokale gemeenschap.”

Wat is het B.O.E.K. festival?

In 2015 herdachten we 70 jaar bevrijding. Als verbindende factor in de lokale samenleving nam de Bibliotheek Hilvarenbeek toen het initiatief. Een jaar later ging Hilvarenbeek ‘Digitaal’ en nu is er NATUURLIJK Hilvarenbeek. Opgezet volgens de beproefde formule: organisaties en burgers werken samen aan een reeks activiteiten rondom een thema. Elk voorjaar een gevarieerd programma voor Bekenaren rondom een thema, dat vraagt om een herkenbare organisatie: B.O.E.K. festival. B.O.E.K. staat voor Binden, Ontdekken, Ervaren en Kennis maken/delen. Het woord is ook een knipoog naar de bibliotheek, de initiatiefnemer van het festival.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van: Carry Damen, VVV Land van de Hilver | Roel Diepstraten Natuurbeleving | Brigit Moonen, VVV Land van de Hilver, Bizzylizzy | Mai van Limpt, de Bibliotheek Hilvarenbeek | Emmanuel Naaijkens, Naaijkens Journalistiek | Kees Naaijkens, Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen ‘Ioannes Goropius Becanus’.