Boek Food Festival: betrokken ouders maakt lezen leuker

Featured Video Play Icon

De Bibliotheek Hilvarenbeek organiseerde in 2018 het eerste Boek Food Festival. Tijdens dit festival, dat speciaal bedoeld was voor ouders, stonden lezen en leesplezier centraal. Ouders kunnen namelijk een positieve invloed hebben op het (toekomstige) leesgedrag van hun kinderen. Ook de Hilvarenbeekse burgemeester Ryan Palmen deed mee: “Kinderen van ouders die betrokken zijn bij lezen, vinden lezen veel leuker.”

Het doel van het Boek Food Festival was om de betrokkenheid van ouders bij het leesgedrag van hun kinderen te vergroten. Dat is nodig, omdat niet alle ouders inzien dat zij hier een positieve invloed op kunnen hebben. Bijvoorbeeld door op jonge leeftijd voor te lezen en door op latere leeftijd samen met hun kind te lezen en te helpen bij het zoeken naar boeken. Ouders hebben het vaak druk of zijn van mening dat het de taak is van de school om kinderen te laten lezen.

Handvatten

Maar er zijn ook ouders die niet weten hoe je zoiets aanpakt. En om die ouders handvatten te geven hebben Bibliotheek Midden-Brabant, kinderopvang en onderwijs, GGD in Hilvarenbeek en Gemeente Hilvarenbeek de handen ineengeslagen en is het Boek Food Festival opgezet. Programmamaker Mai van Limpt verzamelde een werkgroep van (voor)leescoördinatoren van basisscholen en kinderopvang, consultatiebureau- en GGD-medewerkers en een adviseur van Cubiss om zich heen. “Het organiseren van dit festival zorgt voor nog meer binding met het onderwijs,” legt ze uit. Tijdens verschillende bijeenkomsten is het programma samengesteld en kreeg het draaiboek voor de eerste editie van het festival steeds verder vorm.

Kansen

Eén van de sprekers tijdens het Boek Food Festival was de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens. “Kinderen die lezen hebben meer kansen in het leven”, was Vriens’ pleidooi. Hij verwees daarbij naar de Citotoets, die al voor 95 procent uit woorden bestaat. Kinderen moeten dus wel veel lezen – op school én thuis.  En wat als je kind gewoon geen lezer is? “Een van mijn twee zonen is een echte doener. Als kind las hij aanvankelijk niet, maar we zijn het blijven proberen door naar boeken te zoeken die hem raakten. Dat werkte, al hij is nooit een grote lezer geworden. Nu is hij vooral een vakantielezer.” Gewoon blijven proberen dus, is zijn devies.

Mini Boek Food Festival

Met 143 deelnemende ouders en leerkrachten was het Boek Food Festival een groot succes. Inmiddels is er ook een vervolg: het Mini Boek Food Festival. Vier maal per jaar legt de Bibliotheek op zondagochtend picknickkleedjes klaar voor peuters, kleuters en hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Een ochtend vol verhalen, muziek en theater. Op zondag 28 oktober was de eerste editie.

Meer weten over het Boek Food Festival en de Mini Boek Food-ochtenden? Houd onze online agenda in de gaten. 

Dit artikel is samengesteld uit een artikel van Cubiss (door José Peijen) en een verslag (door Emmanuel Naaijkens) van het Boek Food Festival op de website van Stichting Bikse Talkshow.