Bikse Talkshow: ‘Zo leer je het werk van de huisarts van een andere kant kennen’

Apps waarmee mensen hun hartslag of bloedsuikerspiegel in de gaten houden. Patiënten die zelf googlen op kwaaltjes en klachten. De toenemende digitalisering is ook doorgedrongen in de praktijk van huisartsen. De eerste Bikse Talkshow – die met een uitverkochte zaal direct succesvol was – besteedde afgelopen jaar aandacht aan dit onderwerp: de Huisarts 2.0. De Hilvarenbeekse huisarts Gertjan Michelbrink was talkshowgast en hij gaf een workshop over medisch googlen in de Bibliotheek.

Michelbrink was één van de twee huisartsen uit het dorp die tijdens de Bikse Talkshow aan de tand werd gevoeld. Ook huisarts Rens Henquet was te gast, en stelde daarnaast voor de Bibliotheek een gastcollectie met leestips over gezondheidszorg samen.

De jonge huisarts Michelbrink merkt dagelijks dat het werk van zijn beroepsgroep is veranderd in vergelijking met hoe het vroeger ging. Tegenwoordig hebben mensen andere verwachtingen van een huisarts, ook bij hem in zijn Hilvarenbeekse praktijk. “Je kunt vandaag de dag zoveel informatie over ziektes vinden, bijvoorbeeld via Google, maar 99% van wat je vindt is niet betrouwbaar of ongenuanceerd. Daarom moeten we mensen soms aan de hand nemen bij het zoeken naar betrouwbare informatie. Zo’n talkshow is daar zeker een goede manier voor,” zegt hij. “Door vragen vanuit het publiek hoorde ik hoe zaken rond eHealth worden ervaren. Dit geeft mij als arts ook informatie over welke behoeftes er zijn bij patiënten.”

Verschillende invalshoeken

Het thema rond de veranderende rol van de huisarts was bedacht door de Stichting Bikse Talkshow. Programmamaakster Mai van Limpt is – samen met andere inwoners uit het dorp – lid van de projectgroep. “De huisarts in het dorp staat heel dicht bij de mensen. Maar wat doet zo iemand de hele dag? Hoe denkt hij of zij over de toekomst van de gezondheidszorg? Dat wilden we een goed in beeld brengen.”

Bezoekers reageerden enthousiast op het programma rond ontwikkelingen in de huisartsenpraktijken in Hilvarenbeek, weet Mai. “Of zoals een bezoeker het formuleerde: ‘Zo leer je het werk van de huisarts ook van een andere kant kennen’.”

Workshop medisch googlen

De Talkshow kreeg nog een spin-off. Tijdens een workshop medisch googlen gaf huisarts Gertjan Michelbrink informatie over het vinden van betrouwbare medische informatie op internet. “Tijdens de workshop werd mij duidelijk dat zaken die voor mij logisch zijn, voor ouderen soms ingewikkelder liggen.” De huisarts begon de workshop met surfen naar de website Thuisarts.nl. Enkele deelnemers strandden omdat ze hun internetbrowser niet gevonden kregen op de tablet. Michelbrink: “Met momenten hebben we hier samen goed om gelachen. Maar het is natuurlijk ook verontrustend: de digitalisering gaat zo snel, ouderen lopen het risico hierdoor achterop te komen en daardoor extra kwetsbaar te worden.”

Na de workshop konden deelnemers nog in de bieb bij het Digispreekuur terecht, vertelt programmamaakster Mai. “Als ze nog vragen hadden of ergens mee vastliepen, hielpen wij ze verder. Het is goed dat mensen weten dat ze met hun digi-vragen op allerlei fronten naar de bieb kunnen en dat ze daar ook voor hulp terecht kunnen.”

Meer weten over de BikseTalkshows? Onlangs vond de tweede Bikse Talkshow plaats – het thema was ‘Als ik toch eens rijk was’. In februari 2019 is er weer een Talkshow. Houd de online agenda in de gaten voor meer informatie.  

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst