Bibliotheek en theater komen samen bij eerste boek & theater-proeverij

Bijna iedereen kent het bekroonde boek Tonio van A.F.Th van der Heijden. Wat veel mensen niet weten is dat er van dit boek ook een theaterbewerking is gemaakt. De bezoekers van de boek & theater-proeverij in Theater de Leest weten er inmiddels wél alles van. De Bibliotheek Waalwijk en Theater de Leest organiseerde deze proeverij gebaseerd op boeken die dit jaar ook als theatervoorstelling te zien zijn in De Leest. Door korte boekpresentaties, theatertrailers en gesprekken met bijzondere gasten kon het publiek ‘proeven’ aan het aankomende theaterprogramma, interessante boeken en kregen ze een kijkje achter de schermen.

De belangstelling is groot, want de zaal is goed gevuld. In een talkshow-achtige setting worden de verschillende boeken besproken die dit jaar óók op de planken staan als theatervoorstelling in Theater de Leest. Taalkundige Wim Daniels praat de avond aan elkaar en op de bank zitten schrijfster Roos Schlikker, regisseur Ignace Cornelissen en collectioneur van de Bibliotheek Midden-Brabant Tilly Pluk.

De boeken worden kort besproken door collectioneur Tilly en trailers van de bijpassende theatervoorstellingen worden vertoond. Vervolgens gaan de gasten er dieper op in. Schrijfster Roos Schlikker heeft het scenario geschreven voor de voorstelling ‘Doet sneeuw pijn’, zij vertelt over het schrijfproces dat ze doorliep. En Ignace Cornelissen neemt de aanwezigen mee in zijn rol als regisseur bij onder andere ‘Tonio’ en de ‘Tolk van Java’. Heftige verhalen die goed verteld moeten worden. Het geheel wordt omlijst met muziek van de jonge muzikant Flemming.

Samenwerking tussen de Bibliotheek en het Theater

Programmamaker van de Bibliotheek Waalwijk, Rianne de Bie en hoofd marketing van Theater de Leest, Janneke van Berkel vertellen hoe ze op het idee kwamen om een proeverij te organiseren. Janneke: “Eigenlijk werken we al samen sinds De Leest bestaat. Zo krijgen Bibliotheek-leden bijvoorbeeld korting op voorstellingen die met boeken te maken hebben. Dit jaar ontstond het idee om een stap verder te gaan en samen een uniek concept neer te zetten: een boek & theater-proeverij.”

Rianne de Bie: “Zo hopen we mensen met andere ogen naar een boek of theatervoorstelling te laten kijken. Theater de Leest interesseert dankzij deze avond boekliefhebbers voor het theater en de Bibliotheek verrast theaterbezoekers met mooie boekverhalen. Zo ontstaat een mooie wisselwerking. Daarnaast kunnen we als Bibliotheek laten zien dat we meer zijn dan alleen een uitgebreide collectie boeken”. Janneke van Berkel: “Ik ben heel nieuwsgierig naar de reacties van het publiek, want als die net zo enthousiast zijn als wij, dan denk ik zeker dat we hier volgend jaar weer samen staan.”

Dit smaakt naar meer

En die reacties zijn zeker positief. Hanneke is hier met een groep vriendinnen met wie ze een leesclub vormt. “Een vriendin die bij de Bibliotheek heeft gewerkt is altijd op de hoogte van leuke activiteiten in de buurt. En deze activiteit was zeker voor herhaling vatbaar! We zijn allemaal heel enthousiast. Je krijgt gelijk zin om de voorstellingen te bezoeken.”

Ook Karin en Frank zijn enthousiast. Ze zijn dit jaar verhuisd van Tilburg naar Sprang-Capelle en zijn sindsdien regelmatig te vinden bij Theater de Leest. “We zagen het voorbij komen in de nieuwsbrief van het theater en deze proeverij sprak ons meteen aan. En ja, als je ziet dat Wim Daniëls het presenteert, dan weet je dat het een goede avond gaat worden. En dat was het ook zeker. Het waren boeiende gesprekken, waarbij je nieuwsgierig raakt naar zowel de boeken als de theatervoorstellingen. We wisten niet eens dat er een Bibliotheek is in Waalwijk, dus daar gaan we ook eens kijkje nemen. Het boek van Roos Schlikker wil ik nu namelijk wel heel graag lezen!”

Rianne, een van de bezoekers sluit zich hier bij aan: “Deze avond smaakte naar meer. Van mij mogen ze dit wel vaker organiseren. Ik hou namelijk enorm van lezen en ik ben helemaal geïnspireerd de zaal uitgelopen. De Bibliotheek en het Theater kwamen zo mooi samen en ik zie de Bibliotheek nu ook in een ander daglicht. Collectioneur Tilly vertelde bijvoorbeeld tijdens de proeverij dat er ook een Dementheek is in de Bibliotheek en dat wist ik helemaal niet. Ik wist eigenlijk überhaupt niet dat de Bibliotheek dit soort activiteiten organiseerde, dus mijn beeld van de Bibliotheek is helemaal veranderd door vanavond.”