Hulp bij belastingaangifte

Foto: Jack Tummers

Ons contact met de overheid verloopt steeds vaker online. Je belastingaangifte doen bijvoorbeeld, kan sinds 2017 alleen nog digitaal. ‘Handig en snel,’ vinden velen. Er is echter ook een grote groep Nederlanders die niet zo digitaal vaardig is, of thuis geen pc of laptop heeft om aangifte op te doen. Om deze groep te helpen werkten de Belastingdienst, de Koninklijke Bibliotheek en de openbare bibliotheken in 2017 voor het eerst samen. 

Hulp bij contact met de e-overheid

De Belastingdienst en de Koninklijke Bibliotheek zorgen er met hun samenwerking voor dat de openbare bibliotheken burgers kunnen ondersteunen in hun contact met de e-overheid. Bijvoorbeeld met hun belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen. In eerste instantie zullen de bibliotheken daarvoor de faciliteiten realiseren, zoals voldoende computers met internetaansluiting. Omdat een lokale bibliotheekvestiging meestal op minder dan twee kilometer afstand van iemands huis ligt, is hulp in het contact met de e-overheid zo altijd dicht in de buurt.

Gratis gebruik van pc’s en printer

In maart, april en mei stonden er in al onze vestigingen belasting-pc’s, waar inwoners gratis gebruik van konden maken. Dit is een pc die zo is afgeschermd dat je er in alle rust en privacy je aangifte op kan doen en waar vanaf je gratis kan printen.

Spreekuren en lezingen

Naast het beschikbaar stellen van faciliteiten organiseerden we, in samenwerking met EZ boekhouding, diverse lezingen en spreekuren. Ook vrijwilligers van De Smeetskring en Thuisadministratie Tilburg bieden in de Bibliotheek hulp bij het doen van de belastingaangifte en het op orde brengen van de administratie. Dit deden zij in onze vestigingen in Berkel-Enschot, Udenhout, Tilburg Centrum, Wagnerplein, ’t Sant en Heyhoef.


Bekijk het actuele aanbod van spreekuren en lezingen.