De Afhaalbieb: een schot in de roos

Door de coronacrisis moest de Bibliotheek Midden-Brabant in 2020 in totaal meer dan 3 maanden haar deuren gesloten houden. Om de liefhebber van het papieren boek toch van dienst te zijn, besloot de Bibliotheek om een Afhaalbieb te beginnen. Zo konden leden op verschillende bibliotheeklocaties in de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk een verrassingspakket en gereserveerde boeken ophalen. En met succes: meer dan 26.000 boeken werden er uitgeleend via de Afhaalbieb. “Voor veel mensen is lezen een primaire levensbehoefte.”

Toen de Bibliotheek tijdelijk haar deuren sloot vanwege de coronacrisis, kon er wel nog online gelezen worden. Zo werd de online Bibliotheek aangevuld met gratis e-books en luisterboeken voor iedereen. Toch bleken veel leden het papieren boek te missen. Daarom werd er in maart 2020 allereerst een bezorgservice voor senioren opgezet en al snel volgde de Afhaalbieb voor alle bibliotheekleden.

Succesvol vanaf de eerste dag

Sophie Bruers van de Bibliotheek Midden-Brabant coördineerde de Afhaalbieb: “Het was meteen een succes. De eerste dag dat de inschrijvingen open gingen, waren er alleen al 160 mails voor de Bibliotheek LocHal! Aan alle reacties merkten we dat lezen voor veel mensen een soort primaire levensbehoefte is. Een manier om even aan de realiteit te ontsnappen en je fantasie te prikkelen. Daarom was het heel belangrijk dat de Afhaalbieb opende.”

Tekst gaat verder onder de video’s

Omroep Tilburg Nieuws, 29 april 2020

Langstraat TV, 26 januari 2021

Op de website van de Bibliotheek Midden-Brabant vulden leden een formulier in en gaven ze hun voorkeuren aan. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald genre, favoriete schrijver of de leeftijd van hun kinderen. Vervolgens maakte de medewerkers van de Bibliotheek een passend pakket. Sophie: “Voor ons als front-office medewerkers was dat erg leuk om te doen. Dan komt je boekenkennis goed van pas! Er kwamen ook leuke verzoekjes binnen. Een van onze bezoekers is fan van de insta-leestips van onze collectioneur Leonoor. Toen heeft Leonoor speciaal voor haar een pakket gemaakt.”

Dankbaar werk

Uiteraard werden alle coronamaatregelen opgevolgd bij het maken en uitreiken van de pakketten. Sophie: “We vonden het belangrijk om het zowel veilig voor de bezoeker als voor onze medewerkers te maken. Gelukkig werd dat door iedereen ook zo ervaren. We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad. Regelmatig kregen we een lieve kaart of een klein cadeautje van een bezoeker. Dat maakte het heel erg dankbaar werk waarin we echt iets hebben kunnen betekenen.”

Genieten van ‘de geur van de bieb’

In totaal werden er in de periode dat de Midden-Brabantse bibliotheken gesloten waren, meer dan 26.000 verrassingspakketten en gereserveerde boeken afgehaald. Een van de enthousiaste gebruikers van de service was Veronique Uttens. Ze kwam zowel voor zichzelf als voor haar kinderen een boekenpakket afhalen bij de Bibliotheek Goirle: “Zo fijn om in deze gekke tijd wel je vertrouwde boeken te hebben. Met een harde kaft en de geur van de bieb. Toen ik mijn tas afhaalde, werd ik na een blik in de tas al blij van alle titels die riepen: lees mij, lees mij!  Mijn kinderen stonden thuis te springen van “het cadeautje” dat ik had meegenomen. Ik vond het verrassend om eens wat anders te lezen dan dat ik normaal zou uitkiezen. En de tassen met boeken waren met zoveel zorgvuldigheid bij elkaar gezocht! Toen ik hoorde dat jullie zelf ook met plezier door de bieb hebben gelopen om boeken voor een ander uit te zoeken, maakte mij dat extra blij.”

Ook de kinderen van Jennie Schellekens konden de boekenpakketten erg waarderen. “De boekenpakketten waren voor mijn beide zoons een schot in de roos. Heel divers samengesteld, van zoekboeken tot voorleesboeken. Van deze service zouden we graag vaker gebruik willen maken, ook als de Bibliotheek weer open is. We lazen door de Afhaalbieb boeken waar we zelf op het oog niet voor zouden kiezen, maar die een groot succes waren. We hebben dus erg veel plezier gehad van de boekenkennis die jullie hebben.”

 

Bekijk hieronder een greep uit de reacties die we kregen op de Afhaalbieb:

Ingezonden brief huis-aan-huisblad ‘Rond de Toren’, 3 maart 2021 (blz. 75)