750 jaar Loon op Zand vieren met verhalen

2019 is een bijzonder jaar voor Loon op Zand. Het is namelijk het jaar waarin de gemeente 750 jaar bestaat. Dat laten inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeente niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele jaar wordt dit gevierd met allerlei activiteiten en evenementen voor jong en oud. Ook de Bibliotheek Loon op Zand deed mee en organiseerde samen met De Stichting 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand drie verhalenmiddagen, inclusief een schrijfwedstrijd.

De derde en laatste verhalenmiddag is in basisschool De Start in De Moer. Zowel kinderen als ouders en grootouders verzamelden zich in de aula om te gaan luisteren naar mooie verhalen. Bert Branderhorst, voorzitter van De Stichting 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand vertelt waarom deze middagen zo goed passen bij dit feestjaar. “Ik denk dat het belangrijk is dat we meer verhalen vertellen. Meer dan 140 tekens. 750 jaar geleden werden alle verhalen op mondelinge wijze gecommuniceerd, daarom vond ik het ook heel toepasselijk dat we nu in samenwerking met de Bibliotheek deze verhalenmiddagen organiseren.”

Programmamaker van de Bibliotheek Loon op Zand, Emely de Kok kijkt terug op een geslaagde reeks. “De Bibliotheek is van verhalen verzamelen en delen. Daarnaast geven we talenten de ruimte. Beide kwamen terug tijdens de verhalenmiddag, dus dat hebben we mooi gerealiseerd.”

Een eigen boek voor Elin

Een heel bijzonder verhaal werd voorgelezen door de 11-jarige Elin de Bruijn. Zij won de verhalenwedstrijd. Opdracht was om een verhaal te bedenken over het leven van 750 jaar geleden en dat is Elin goed gelukt. Zij schreef een verhaal van maar liefst 19 bladzijdes. Hoe Elin kwam tot de inspiratie van dit verhaal? “Nou, ik verzin heel vaak verhalen, maar moest nu snel nadenken. De wedstrijdposter hing namelijk op school en ik zag hem pas vier dagen voor de deadline. Maar het verhaal schrijven ging eigenlijk vanzelf. Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik gewonnen had. Ik kon het eerst niet geloven. Ik wil al heel lang schrijfster worden, dus dit is een goed begin!”

Dan is er ook nog een verrassing voor Elin. Het bestuur van 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand heeft enkele boeken laten maken van haar verhaal, die ook te leen zijn bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Burgemeester van de gemeente Loon op Zand, Hanne van Aart, reikte het allereerste exemplaar uit aan Elin. Haar dag kan niet meer stuk: “Heel bijzonder om de burgemeester te ontmoeten. Ik had echt niet verwacht dat ze er zou zijn! Deze dag was al iets waar ik erg naar uitkeek, maar er komen steeds meer mooie verrassingen bij. Mijn klas, mijn familie: iedereen wil het boekje graag lezen!”

Prikkelen en enthousiasmeren om te lezen en te schrijven

Ook de burgemeester zelf is enthousiast over deze middag. “Ik lees zelf heel graag en vind het belangrijk dat kinderen lezen. Ik kan er nog steeds van genieten als een verhaal wordt voorgelezen. Als burgemeester zijnde vind ik het waardevol aanwezig te zijn dij deze activiteit in de kern: De Moer. Door zulke projecten worden kinderen geprikkeld en enthousiast gemaakt om zelf aan de slag te gaan met lezen en schrijven. Dit zijn vaardigheden die je hele leven belangrijk blijven”.