Nieuws - Bart Linssen over Inspiratiedag


In 2014 opende de Bibliotheek Midden-Brabant de Kennismakerij (de proeftuinbibliotheek in de Tilburgse Spoorzone). Maar wat is eigenlijk het verhaal achter Bibliotheek Nieuwe Stijl? Tijdens verschillende workshops en lezingen maakten we kennis met de Tilburgse manier van ‘kennis maken’.

Bij de Bibliotheek Midden-Brabant staat innovatie hoog op de agenda. Tijdens deze inspiratiedag namen ze ons mee in hun ontwikkelingen op innovatief gebied. Zo bekeken we de mogelijkheden van het Digilab. En werden we geïntroduceerd in de wereld van de KennisCloud. Verder bezochten we de Spoorzone waar de Kennismakerij gevestigd is. Hier gaat de Bibliotheek Midden Brabant de komende jaren samen met hun partners bouwen aan een nieuwe bibliotheek voor de stad.

De KennisCloud

Een project van Bibliotheek Midden Brabant en een aantal Plus Bibliotheken. Projectleider Pieternel Thijssen neemt ons mee in het project. Men is ongeveer anderhalf jaar bezig met de KennisCloud. De filosofie erachter is dat er een overload aan informatie is mede door het internet. Daarnaast zijn er bibliotheekcollecties maar zit er natuurlijk ook veel kennis in de hoofden van mensen. Mensen vinden door de bomen het bos niet meer en als onafhankelijke bibliotheek ziet men een rol om de burger te helpen.

De KennisCloud is meer dan alleen een digitaal instrument. Ook fysiek contact blijft belangrijk en daarom organiseert men regelmatig fysieke bijeenkomsten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo heeft men bijvoorbeeld een geek borrel.

In de toekomst zullen meerdere Brabantse bibliotheken zich aansluiten bij de KennisCloud en wie weet wordt het daarna landelijk uitgerold. De KennisCloud wil wel een lokaal of regionaal karakter behouden. Verder zijn er gesprekken gaande met deskundige organisaties zoals de brandweer om de KennisCloud als podium te gaan gebruiken. Uiteindelijk zal de kennis die in de KennisCloud wordt gedeeld ook ontsloten worden via de bibliotheekcatalogus.

Personeelsinzet: Per week wordt er zo’n 15 uur aan besteed door een projectleider, opdrachtgever en de zogenaamde community librarian. Deze laatste is een soort moderator die de deelnemers begeleidt, regelt programmering en zorgt voor de nodige cross-overs tussen de diverse groepen in de KennisCloud. Daarnaast is er een ontwikkelaar die het platform moet onderhouden en uitbouwt.

Bezoek aan het Digilab

Het Digilab wordt in samenwerking gedaan met Fablab 013. Een belangrijke partner is ook Mediamarkt Tilburg die hardware levert die ook zo nu en dan ge-update wordt. Het personeel wat het Digilab runt heeft een achtergrond op het gebied van de grafische vormgeving. Er wordt benadrukt dat alles valt en staat met dit enthousiaste personeel. Naast uiteraard digitale, communicatieve en educatieve vaardigheden moet men ook proactief de klant durven te benaderen. Dat lijkt me beide Digilab medewerkers wel toevertrouwd. Echte nerds kunnen ze hier niet gebruiken. Naast individuele bezoekers ontvangt men ook groepen of werkt men samen met andere instanties zoals bijvoorbeeld Mad Science en een Linux groep die een wekelijks spreekuur houdt.

De bezoekers mogen gratis gebruik maken van de apparatuur zoals 3D printers, e-readers, virtual reality bril. Wil men 3D prints maken dan dient hier wel voor betaald te worden. Zelf ook met plezier gebruik gemaakt van de virtual reality bril en hiermee een ritje op een achtbaan gemaakt. Net echt! En mezelf, door middel van een Photoshop programma, laten transformeren tot James Bond of is het nu Johnny English ;-). Het lijkt natuurlijk een beetje spielerei maar de technieken worden natuurlijk wel overal gebruikt. Goed dat je er dan ook mee in aanraking kan komen in de bibliotheek.

De Kennismakerij

Na een korte wandeling belanden we in de Kennismakerij gevestigd in deSpoorzone. Henriette de Kok neemt ons mee in de filosofie van de bibliotheek nieuwe stijl. De papieren tijgers, prikklokken en handboeken zijn hier afgeschaft. Men werkt veel ondernemender. “We zijn er voor de klant”. Men wil verhalen en kennis van de klanten met elkaar verbinden o.a. door middel van activiteiten die proberen aan te sluiten op wat er in Tilburg leeft. Zo geeft men het voorbeeld van het thema “armoede”. In Tilburg is er de zogenaamde Quiet 500. Een knipoog naar de Quote 500. In de Kennismakerij vertelt dan een “arm” persoon zijn verhaal en wordt er voorlichting gegeven door instellingen zoals de Voedselbank. Toch zal er nog steeds een fysieke bibliotheek zijn die de collecties in retail vorm gaat aanbieden. Digitaal volgt men het landelijk aanbod en educatief gaat men meer naar de scholen toe.

Henriette benadrukt dat er keuzes gemaakt moeten worden. Je kunt niet alles blijven doen. Gezien de Spartaanse inrichting van de Kennismakerij lijkt me in ieder geval dat men er hier in ieder geval geen probleem mee heeft. Het meubilair bestaat uit blokken geperst papier en collectie is nauwelijks aanwezig. Een werkplaats van kennis met een kleine collectie (informatie), een podium voor participatie en een werkplaats ter creatie. De collectie wordt overigens mede bepaald door de gebruikers, o.a. door de community stadse boeren.

Je mag de Kennismakerij dan ook gerust een proeftuinbibliotheek noemen waar samen met bezoekers en samenwerkingspartners vorm wordt gegeven aan het nieuwe bibliotheekwerk. Wel gedurfd maar goed dat men wil experimenteren. Ervaringen opbouwen die men straks kan gebruiken bij de daadwerkelijke centrale bibliotheek die gevestigd wordt in de Loc-hal van de Spoorzone. De mensen die momenteel de Kennismakerij uitvoeren zijn speciaal hiervoor aangenomen. Bibliotheekmedewerkers worden wel meegenomen in het proces via overleggen, brainstorm, opleiding en door mee te werken in de Kennismakerij.

De Loc-Hal

Naast de Kennismakerij ligt de Loc-hal. Een voormalige onderhoudshal voor locomotieven van de NS die straks zal worden omgebouwd tot de nieuwe centrale bibliotheek. Na een inleiding van projectleider “ontdek de spoorzoneBerny van de Donk kregen we een korte rondleiding door een oud NS medewerker. Mooi dat men dit stukje industrieel erfgoed wilt bewaren en gaat hergebruiken.

Op dit moment is de Spoorzone vanaf het station pas te bereiken na een ruime omtrekkende beweging te maken. In de toekomst wordt er een (Willem II) passage gemaakt. Leuk is dat je nu al van deze passage kunt genieten omdat er een 3D test model van gemaakt is die je fietsend op een hometrainer, in de Kennismakerij, kunt afleggen.

Lezing Wilthagen

Na een kleine, maar uitstekende, maaltijd gaf Professor Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken aan Tilburg University, een kort hoorcollege over de link tussen de thema’s Innovatie en Arbeid. Want, hoe verandert innovatie ons sociaaleconomisch landschap eigenlijk? En wat betekent dit voor de Bibliotheek?

Ton Wilthagen neemt ons mee in de geschiedenis en ontwikkelingen van de arbeidsmarkt. Wat is nu de invloed van digitalisering / robotisering, demografie, flex- en projectmatig werken, ontslagrecht en arbeidsmigratie? Social innovation is volgens Wilthagen belangrijk. We leven en werken in regio’s. En binnen zo’n regio zal er samen gewerkt moeten worden tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Een zogenaamde triple helix. Een voorbeeld van een regio waar dit goed gebeurt is de regio Eindhoven (Brainport).

Als kennisinstelling zullen ook de bibliotheken moeten deelnemen aan een triple helix om samen met andere partners samen te werken om tot innovaties te komen waar de regio profijt van heeft. Wilthagen schets een project waar hij aan werkt om de jeugdwerkeloosheid in de regio Tilburg op te lossen. Jeugd de mogelijkheid bieden om weer werkervaring op te bouwen zou een oplossing kunnen zijn. Bijvoorbeeld door het aanbieden van tijdelijke contracten (waar een werkgever verder niet aan vast hangt) en een laagdrempelige (digitale) manier van aanmelden. Reden waarom er een hoge jeugdwerkeloosheid is komt o.a. door laaggeletterdheid. Hier zou de bibliotheek prima op in kunnen haken. De bibliotheek is laagdrempelig, heeft de ruimte, er is kennis aanwezig en je kunt er werken.

Al met al was een geslaagde middag. Het programma ging in rap tempo en zat goed in elkaar. Door de variatie werd het nooit saai. Mooi om te luisteren naar ondernemende, gedreven en innovatieve mensen die risico’s durven te nemen en van de geijkte paden durven af te stappen. Of het allemaal gaat lukken dat weet ik niet maar het is zeker het proberen waard. Al is het maar om ervan te leren.

Bron: bartlinssen.nl

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)