Nieuws - Architectencollectief gaat Locomotiefhal in de Spoorzone renoveren


De combinatie van The Cloud Collective, Braaksma & Roos en Inside Outside is als beste uit de aanbestedingsprocedure voor de renovatie van de Locomotiefhal in de Spoorzone gekomen. Het collectief gaat de hal renoveren.

De andere kandidaten uit de voorselectie in januari waren: Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Diederendirrix BV, Ector Hoogstad Architecten en IAA Architecten BV. Het collectief scoorde volgens de beoordelingscommissie het hoogst op het totaal van de gehanteerde criteria en met de presentatie.

De thema’s waarop beoordeeld is, zijn:

  • Stedenbouwkundige context;
  • Aanpak van het monumentale gebouw;
  • Ruimtelijke interpretatie van het programma en de aanpak;
  • Werkwijze & proces van samenwerking.

Talentvolle ontwerpers

“We zijn blij met de uitkomst van deze aanbesteding,” zegt Berend de Vries, wethouder Spoorzone. “Dit architectencollectief is een groep talentvolle ontwerpers die op vernieuwende wijze programma, techniek en vormgeving met elkaar weten te verbinden. Zij kennen de stad en haar textielgeschiedenis en zijn goed in staat daarbij aan te sluiten, bijvoorbeeld door samenwerking met het Textielmuseum.”

The Cloud Collective is een co-operatie van architecten, ontwerpers en creatieve denkers. Voor de renovatie van de Locomotiefhal werken zij samen met Braaksma & Roos (gespecialiseerd in renovatie) en Inside Outside (ontwerper van textiele architectuur). Ze werken vanuit vestigingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

Eerder werkte The Cloud Collective samen met Braaksma & Roos aan onder andere ontwerpen voor de herbestemming van de Werkspoorhallen in Amsterdam. Braaksma & Roos uit Den Haag werkte ook aan De Machinekamer op Strijp-S in Eindhoven, de Amsterdamse Westergasfabriek en BK City, de faculteit bouwkunde van de TU Delft.
Inside Outside maakte onder meer het interieur van de openbare bibliotheek in het Amerikaanse Seattle. Het bureau, van ontwerpster Petra Blaisse, is vooral bekend vanwege zijn textiele architectuur. Zo maakte het een monumentaal doek in de Rotterdamse Kunsthal en de akoestische gordijnen in Casa da Musica van Porto.

De volgende stap in de renovatie van de Locomotiefhal is het ontwikkelen van het Voorlopig Ontwerp dat in september 2015 klaar moet zijn. Tijdens het ontwerpproces wordt intensief samengewerkt met de toekomstige gebruikers van de Locomotiefhal.

The following two tabs change content below.