selecteer één van de onderdelen
selecteer één of meer onderdelen
  • BANK15
  • de Bibliotheek LocHal
  • Bibliotheek Tilburg Centrum
  • Clarissenkapel
  • Theater De NWE Vorst
  • Deprez Gebouw
  • Café de Tijd
  • Digilab (de Bibliotheek Tilburg Centrum)
  • Kaldi Tilburg
  • Gebouw 84
  • Paradox
  • de Bibliotheek Tilburg Centrum en Waalwijk
  • de Bibliotheek Berkel-Enschot (13-15 uur), Wagnerplein (13-15 uur), Heyhoef (14-16 uur) en Goirle (14-16 uur)
  • de Bibliotheken Tilburg Centrum, Waalwijk en Goirle

Activiteiten | BIBLIOTHEEK NIEUWE STIJL

Evenementen worden geladen

Ostalgie: leven in Oost-Duitsland

Op zondagmiddag 18 maart vindt in de Kennismakerij de bijeenkomst ‘Ostalgie: Leven in Oost-Duitsland’ plaats. Het is een inhoudelijk voorproefje op de voorstelling ‘Immer Gerade Aus’ waarin Tilburgse theatermakers in april op de planken van de Kennismakerij staan.

Het is volgend jaar 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur werd afgebroken. Het historische bouwwerk verdeelde tot 1989 Berlijn in een oostelijk en een westelijk deel. De nostalgische gedachte aan bepaalde producten uit het oosten, de economische stabiliteit en gelijkheid in de samenleving worden wel voorbeelden van ‘Ostalgie’ genoemd. Maar hoe terecht is die term als je bedenkt dat Oost-Duitsland één van de meeste gecontroleerde samenlevingen uit de geschiedenis is? Hoe was het leven in deze Duitse Democratische Republiek (DDR)?

De gasten
Tijdens het kleinschalige programma gaan we in gesprek met een aantal experts en oud-inwoners van Oost-Duitsland. Anja Fricke en Claudia Zwartjes groeiden als klein meisje op in de DDR, Ines van Megen-Thijssen kreeg als één van de weinigen toestemming om in de jaren ’70 het land te verlaten en Hein Schouten schreef zijn afstudeerscriptie ‘Barsten in de Muur – westerse popmuziek, jeugdcultuur en staatsrepressie in de DDR 1949-1989’. Allen geven hun kijk op het leven aan die kant van de Muur. En we proeven letterlijk desfeer van toen, met originele DDR-cola als welkomstdrankje.

Immer Gerade Aus
Het programma is gratis toegankelijk en bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is. Onder de bezoekers zijn ook castleden van ‘Immer Gerade Aus’, de retro-muziektheatervoorstelling die op 20, 21 en 22 april in de Kennismakerij speelt in eenzelfde sfeer als de musical Rent en met liedjes die doen denken aan de grootste hits uit de Duitse popgeschiedenis. Meer informatie over deze voorstelling is te vinden op www.immergeradeaus.com.

Aanmelden
‘Ostalgie: Leven in Oost-Duitsland’ vindt plaats op zondagmiddag 18 maart 13.30-15.00 uur. Meld je aan door een mail te sturen naar kennismakerij@bibliotheekmb.nl.