Nieuws - 5 hoogtepunten van het Open Source Event

Zaterdag 21 april vond in de Bibliotheek Tilburg Centrum de derde editie plaats van het Open Source Event. Vorig jaar al een groot succes en dit jaar stond deze middag weer in het teken staat van kennis delen. Want dat is waar open source voor staat. Open Source betekent ‘open bron’. Kennis wordt vrij beschikbaar gesteld. En nee, er zijn geen kleine lettertjes. Je mag die kennis gebruiken om ermee te doen wat jij wil.

Open source heeft de toekomst
Open source is een term die oorspronkelijk komt uit de software ontwikkeling. Inmiddels valt alles wat open en vrij gedeeld wordt, onder dit concept. “Het vrij delen van kennis heeft de toekomst” aldus Peter Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant bij de opening. En dat is wat er die middag gebeurde. Er waren sprekers, workshops en open source ondernemers. Kinderen speelden met een reuze-GameBoy of VR-bril, kletsten met Nao de robot of speelde robotvoetbal. We zetten 5 hoogtepunten voor je op een rij.

1.De Open Source ontwerpen van Vera de Pont

Wist jij dat een simpel T-shirt zeven keer wordt vervoerd voordat het in de winkel ligt en er een gigantische berg restmateriaal achterblijft? Zonde en schadelijk voor het milieu, vond ontwerpster De Pont. Ze deelt haar ontwerpen en produceert volledig afgewerkte kledingstukken lokaal. De logistieke kosten zijn laag en er is nauwelijks restmateriaal. Haar ontwerpen mailt ze ook aan klanten. “Het is aan jou wat je er dan mee doet. 3D-printen is nu nog niet eenvoudig voor de gewone consument maar dat is een kwestie van tijd”,volgens De Pont.

2. Bakkerij Maslow bij ingang Open Source Event

Je ruilt een boek en krijgt er een brood voor terug. Of je levert een brood in voor een mooi boek. Bij Bakkerij Maslow reken je niet af met euro’s. Bij deze Tilburgse bakker wordt er geruild, net als vroeger. Ruilen maakt kennis en voedsel toegankelijk voor iedereen. Het idee is van kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys en is natuurlijk het ultieme vrij delen. Het is geïnspireerd op de piramide van Maslow en stelt armoede aan de kaak.

3. Open Source vriend Nao

Hij is klein, grappig en roept bij mensen warme gevoelens op. “Of ik hem als een persoon zie? Deels.” Het antwoord komt van universitair hoofddocent Paul Vogt. Hij werkt dagelijks met Nao en verzorgde een lezing tijdens het Open Source Event. Want ook Nao deelt zijn kennis, net als de Universiteit van Tilburg door met robotica te onderzoeken of kinderen dan ook makkelijk een tweede taal kunnen leren. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

4. Even een stuk kaas printen

Het zal je wellicht verbazen maar 3d geprinte kaas is verrassend lekker en intenser van smaak dan ‘gewone’ kaas. De 3d-printer werkt ijverig door als eigenaar Michaela van Leeuwen uitlegt wat de toepassingen zijn: “het wordt momenteel gebruikt in ziekenhuizen. Het eten kan qua samenstelling en met toevoeging van medicijnen volledig op de patiënt worden afgesteld. Maar ook voor kinderen is het leuk. Eten in de vorm van een Eifeltoren, dat wil toch ieder kind?”

5. Open Source besturingssysteem Linux

Een prachtig hoogtepunt van open source is het besturingssysteem Linux. In de consumentenmarkt domineert Windows van Microsoft. Maar Windows is volgens Linux kenner Piet Looijmans bij lange na niet zo goed als Linux. “In de zakelijke markt is Linux marktleider. Omdat Linux open is en kennis deelt, gaan de ontwikkelingen daar razendsnel. Daarom werkt Microsoft zelf nu ook met Linux, ze hielden het niet meer bij.” Het mooie is dat Linux voor iedereen gratis is. “Gratis, veiliger en stabieler” aldus Kooijmans. “Zet besturingssysteem Linux op je laptop en hij is een stuk sneller en stabieler.”

Meer weten over Open Source?
En dit was nog maar een klein deel van alles wat er bij het Open Source Event bij de Bibliotheek Tilburg Centrum te zien en te doen was. Volgend jaar is er een nieuwe kans. Omdat ook dit artikel gaat om het vrij delen van alles wat we weten zie je hier de linkjes naar de ondernemers en sprekers:

Tekst en foto’s: reporter Nathalie van Zundert

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)