Nieuws - 10 tips voor het maken van verrassende foto’s (volgens kinderen)

fotografie, kinderen, workshop

Foto’s maken? Makkie! Mooie foto’s maken? Verrassende foto’s? Superscherpe foto’s? Oei, lastiger. Niet getreurd: tien jonge fotografen helpen je verder met tips. Die tips deden ze op tijdens een workshop fotografie bij de Bibliotheek Tilburg Centrum. Fotograaf Anja van Eersel was hun juf.

1. “Je kunt een foto spannender maken door op je hurken te gaan zitten. Dan zie je je onderwerp van beneden naar boven. Dat heet kikkerperspectief.” Colwin (10)
  2. “Een foto van boven naar beneden maken, kan ook. Dat heet vogelperspectief. Zoek iets waar je op kunt klimmen. Een trap of een boom.” Jip (9)
  3. “Een gewone foto, op ooghoogte, hoeft niet saai te zijn. Een foto van een bloem in het gras, op ooghoogte, is juist heel apart. Daarvoor moet je wel in het gras gaan liggen.” Tijn (11)
  4. “Zorg ervoor dat je foto een rustige achtergrond heeft.” Bieke (9)
  5. “Want het is niet mooi als er in de verte iemand door het beeld loopt.” Luka (8)
  6. “Veel oefenen, veel foto’s maken.” Iris (8)
  7. “Hou je camera stil als je een foto maakt. Anders worden je foto’s wazig.” Lucas (9)
  8. “Let op het lichtje dat in je camera zit. Als het rood is, kun je beter niet drukken. Dan wordt de foto niet scherp. Als het lichtje groen is, is het goed.” Jordy (10)
  9. “Bij sommige camera’s hoor je ook een piepje als je de foto kunt maken.” Eva (10)
  10. “Neem altijd een reservebatterij mee als je foto’s gaat maken. Mijn batterij was halverwege de les leeg.” Lotje (10)

Vervolg
Zondag 6 maart is er een vervolg van de workshop fotografie. Dan leer je hoe je foto’s kunt bewerken met het computerprogramma Photoshop. De les wordt gegeven ook gegeven bij de Bibliotheek Tilburg Centrum aan het Koningsplein, van 14.30 uur tot 16 uur. Meer informatie vind je op de website van de Bibliotheek.

Fotowedstrijd
Vind je het fijn om een doel te hebben als je foto’s maakt? Dat komt mooi uit. De Bibliotheek organiseert een fotowedstrijd: ‘Maak je eigen Gelaarsde Poes.’ Aanleiding is de musical De Gelaarsde Poes die door Nederland trekt. De opdracht: maak een foto van een kat en maak er daarna digitaal een knettergekke of -stoere Gelaarsde Poes van. Voeg bijvoorbeeld laarzen toe en een zwaard. Hoe je dat kunt doen, leer je tijdens de workshop Photoshop op 6 maart. De foto kun je opsturen naar tilburgcentrum@bibliotheekmb.nl. Doe dat vóór 26 maart. Vergeet niet je naam en leeftijd op te schrijven. De prijs: twee kaartjes voor een jeugdvoorstelling bij Theaters Tilburg.

Tekst en foto’s: Ester van Zundert (meer informatie over Ester vind je op: www.schrijfletters.nl)

Fotografie bieb10 Fotografie bieb8 Fotografie bieb7 Fotografie bieb6 Fotografie bieb5 Fotografie bieb4 Fotografie bieb3 Fotografie bieb2 Fotografie bieb1 fotografie, kinderen, workshop

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)